Máte nápad a duši podnikatele? Pak si nenechte ujít konferenci Karlovarský byznys mixer

Začínal už jako student, kdy stál u zrodu informačního systému společnosti Alza. Dnes je karlovarský rodák Tomáš Havryluk místopředsedou představenstva a má zodpovědnost za všechny strategické projekty společnosti.

Studia jsem se vždy snažil propojovat s praxí. To znamená, aby to, co studuji, dávalo smysl a věděl jsem, kde se to dá aplikovat,” říká Tomáš Havryluk.

Pokud je i vaším snem začít podnikat a jen vám chybí odvaha nebo motivace, pak se nechte inspirovat příběhem Tomáše Havryluka a přijďte na letošní úplně první Karlovarský byznys mixer do Alžbětiných lázní, kde se setkáte nejen s Tomášem, hlavním řečníkem celé akce, ale dozvíte se i vše, co k takovému startu budete potřebovat. Karlovarský byznys mixer je totiž jediným projektem, který nabízí inspirace k podnikání, propojuje začínající a zkušené podnikatele a snaží se o nastartování regionální startupové scény.

“Jsem nadšená, že konferenci můžeme pořádat společně s digitální platformou StartupBox, která začínající podnikatele provádí krok po kroku rozvojem podnikatelského nápadu,” říká Radka Murasová, ředitelka karlovarského Inovačního centra INION.

“Naší společnou misí je podporovat začínající podnikavce a společně budovat komunitu, která si následně bude schopna pomáhat sama, uvádí spoluzakladatel a sokolovský rodák StartupBoxu Dalibor Pulkert.

A co to vlastně ten INION je a jak takový inkubační program funguje?

INION je první české soukromé inovační centrum, které v Karlových Varech založila skupina profesionálů s dlouholetými zkušenostmi z různých oborů.

“Pokud chceme lepší Karlovarsko, lepší kraj, musíme začít u sebe. Nemá smysl čekat, až nám někdo přijde pomoci. My jsme ta změna a každý z nás může udělat svět o něco lepší. Proto jsme založili INION, organizaci, která podporuje podnikavost, rozvíjí startupy a věnuje se inovativním projektům,“ říká Radka Murasová.

V tříměsíčním programu zaměřeném na rozvoj startupů tak získají všichni vybraní jedinci individuální podporu mentora, vzdělávací materiály a navíc se stanou členy regionální podnikatelské komunity. Výstupem pak bude hotový byznys plán, se kterým účastníci dále pracují na rozjezdu svého podnikání, prezentují ho případným investorům a dodavatelům. Výsledky pilotního běhu se dozvíte právě na Karlovarském byznys mixeru.

Seznamte se s projekty, které úspěšně prošly inkubátorem INION:

Laco Composites, Michal Ondrej

“Tuto byznysovou myšlenku jsem rozeběhl na kurzech podnikavosti v INIONu. I když jsem pracoval v automobilkách, nikdy jsem neměl možnost skutečně si zašpinit ruce a zkusit sám vyrobit karbonové díly na míru. Prvním impulsem byl blatník pro motorku mého bratra. S výsledkem jsem byl spokojený, proto jsem získal odvahu jít dál. Moje cesta vedla až k výrobě karbonových fyzioterapeutických pomůcek, karbonových vizitek či spoilerů pro auta, které považuji za svůj největší úspěch. Do konce června bych mohl mít jasnou vizi, které produkty dělat a i pár stálých zákazníků.”

aKVaponista, David Matoušek

“Cílem projektu je vytvořit modulové systémy akvaponických farem pro domácí i profesionální použití. Akvaponie je moderní způsob pěstování rostlin v uzavřeném okruhu propojeném s chovem ryb. Já jsem profesí chovatel ryb a k akvaponii mne přivedly moje pracovní zkušenosti. V Americe jsem viděl, jak voda kontaminovaná chemickými hnojivy po ošetření rostlin odtéká do řeky. Naopak ve Švédsku bylo všechno podřízené ochraně přírody. Spojil jsem tedy chov ryb a pěstování zeleniny do jednoho recirkulačního systému, kterému se říká akvaponie. Tento způsob farmaření nedovolí pomáhat rostlinám chemií, která by otrávila ryby. Rostliny navíc fungují jako kořenová čistička, která při tvorbě zelené hmoty čistí vodu rybám. Ušetřím 90 % vody oproti konvenčnímu zemědělství a nezamořím okolí průmyslovými hnojivy.

S nápadem mi pomohli v INIONu, kde jsme můj nápad nejdříve zúžili na minimální produkt, a to pěstování microgreens a budování pěstebních systémů na mikrobyliny. Mám už stálé zákazníky, kteří nejen odebírají vypěstované byliny, ale mají také zájem o vybudování pěstebního systému. Doma jsem si postavil například vlastní funkční model akvaponické farmy, na kterém si vše testuji. Plánuji vyrábět pěstební části na 3D tiskárnách a celou technologii řídit pomocí umělé inteligence. Zájemci o postavení akvaponické farmy se mi již ozývají.”

müsLenky, Lenka Havlová a Šárka Baslová

Při pohledu na složení průmyslově vyrobených müsli tyčinek, které slibují zdravou dávku živin, je člověk občas nemile překvapen. Glukózová hmota, zpevněná dávkou škrobu, uměle navoněná… Kdo tohle chce jíst? Toto byla otázka Lenky Havlové, která před 5 lety začala ručně vyrábět unikátní pečené müsli tyčinky svého druhu. 

Základem jsou pečlivě vybrané lokální suroviny jako jsou ovesné vločky, které se starají o přísun kvalitní vlákniny, dále pak sušené nesířené ovoce a med, které zajišťují sladkost    a ořechy pro přirozený zdroj bílkovin. Originální rodinná receptura v kombinaci s pečlivě vybranými surovinami a nezaměnitelnou chutí zajistily müsLenkám 2x vítězství v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje, kterou pořádá Ministerstvo zemědělství České republiky. Pečeť Regionální potraviny zaručuje kvalitu, jedinečnost, čerstvost a excelentní chuť. 

Dalším úspěchem, které zakladatelku provází, je vítězství MONETA Živnostník roku Plzeňského kraje. Lenka Havlová a Šárka Baslová se do INION inkubace přihlásily, aby si naplánovaly a ověřily strategii růstu a rozvoje müsLenek. V rámci inkubace se jim věnuje zkušená mentorka Lenka Mrázová. 

Edukačky, Kateřina Hanková a Tereza Vlašímská

Galerie SUPERMARKET wc/ DIZAJNPARK/ PROTEBE live z.s. 

“Edukačky vyvinuly unikátní formu učení nejen pro děti, ale i pro jejich učitele a rodiče. Jedná se o kreativní způsob učením v krabici, a to doslova. Edukačky si zakládají na výuce tématu v souvislostech. To znamená, že děti prozkoumají téma z více perspektiv. Proto se výuka dá využít v různých předmětech. Díky mentoringu v Inkubátoru máme pocit, že jsme schopny uspět s nabídkou u více klientů, stávající klienty opečovávat a získat je pro další produkty.”

Jediné, co teď možná dělí i vás od toho, abyste se stali tak úspěšnými podnikateli a obohatili tak tento trh o další super projekt, je koupě vstupenky. Získat ji můžeš přímo na webových stránkách projektu Karlovarský byznys mixer. A abychom vám to co nejvíce usnadnili, stačí pouze kliknout na následující odkaz.

https://www.byznysmixer.cz/#listky

Dozvíte se tam mimo jiné podrobný program akce, seznam všech hostů a řečníků ale i další cenné informace a zajímavosti ze světa podnikání. Během celé konference navíc bude k dispozici catering. A večer se pak můžete těšit také na legendární afterparty, která tak zakončí tento velkolepý projekt.  

Zdroj: byznysmixer.cz, protiproudu.net/tomas-havryluk/, Foto: Radka Murasová, facebook.com/westbohemiatv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *