Chcete zažít Vary ve varu? Pak si nenechte ujít 56. ročník karlovarského Mezinárodního filmového festivalu.

Největší filmový festival v České republice a jeden z nejprestižnějších filmových festivalů ve střední a východní Evropě je tu! Letos už po padesáté šesté. Konečně se tak po dvou letech koronavirové pandemie vrací do původního termínu.  O tom, že bude ve velkém stylu, svědčí nejen jeho barevný vizuál z dílny Jonatana Kuna a Zuzany Lednické, který zobrazuje množství drobných postaviček na karlovarské kolonádě. Najít si tam svého Wallyho ale i další osoby spojené s festivalovou historií můžete i vy.

Pestrý letos bude nejen festivalový vizuál ale i program. Promítat se bude celkem ve 12 kinosálech. Mezi ně patří například Grandhotel Pupp, Divadlo Husovka nebo Karlovarské městské divadlo. Většinu filmů ale budete moci zhlédnout v tradičním centru festivalového dění v hotelu Thermal. A kolik filmů bude letos k vidění? Odpověď je téměř dvě stovky, z toho 33 snímků zabojuje o ceny hned ve třech soutěžních kategoriích. Dvanáct z nich se utká o hlavní cenu, dalších dvanáct jich pak tvůrci představí v nové soutěžní kategorii nazvané Proxima a devět zbývajících zahrne kategorie zvláštního uvedení.

Tady je malá ochutnávka toho, na co se můžete těšit:

Ani letos navíc nebudou chybět známé osobnosti české a světové filmové branže. Mezi hlavní hosty 56. ročníku budou patřit Geoffrey Rush, australský herec a držitel Oscara, který si převezme hlavní křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Dále pak americký herec Benicio del Toro, který získá cenu prezidenta MFF nebo americký herec a režisér Liev Schreiber, který se na festival do Karlových Varů vrátí po dlouhých osmnácti letech. Ocenění za celoživotní přínos české kinematografii si letos odnese známý český herec Bolek Polívka.  Zvláštní poctu pak chtějí organizátoři festivalu udělit Jeromu Pailardovi, dlouholetému řediteli filmového festivalu v Cannes.

(zleva: Geoffrey Rush, Benicio del Toro, Liev Schreiber)

K mezinárodnímu filmovému festivalu patří ale i bohatý doprovodný program. Novinkou letošního roku bude KVIFF.TV Park, tzv. šestá kolonáda neboli festivalové centrum, které během každého dne nabídne nejen řadu rozhovorů, besed s tvůrci ale i divácké soutěže nebo zábavu za doprovodu těch nejlepších Djů. Těšit se tradičně můžete i na řadu výstav.

Vstupenky na jednotlivé filmy můžete pořídit hned dvěma způsoby. První možností je tzv. Festival Pass, který vám umožní získat každý den tři vstupenky na tři různé filmy. Zakoupit ho můžete na jeden den, tři dny nebo i na celý festival. Mimo to nabízí řadu výhod jako například možnost využívat festivalová kola nebo autobusy, slevy na vstupné po Karlovarském kraji apod.  Pokud vás ale zaujal jen jeden konkrétní film, pak si můžete pořídit jednorázovou vstupenku v hodnotě sto korun. Vstupenky se do rezervací a prodeje spouští každý den v 7:00 hodin, a to pouze na filmy, které se konají v daném a následujícím dni.

Už zítra tak začne ve Velkém sále hotelu Thermal slavnostní zahájení. Ve 22:45 hodin se navíc můžete těšit na konzert kapely Mig 21 a Orchestru a Sboru Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Na závěr vám tedy za tým Vary Guide přejeme, abyste si letošní 56.ročník Mezinárodního filmového festivalu užili  podle vašich představ. Veškeré novinky a konkrétní program na jednotlivé dny budeme pravidelně zveřejňovat na našem instagramovém (https://www.instagram.com/varyguide/?hl=cs ) a facebookovém profilu (https://www.facebook.com/varyguide).

Váš tým Vary Guide

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *